Jdi na obsah Jdi na menu

 

564735_10152144591510501_1350754131_n.jpg

dfghzujikolu--.jpg

_______________________________________________________________________

 

Pokud znáte, máte nebo jste...čtěte:

 

Puberťák                                                                                                                                                          je domácí zvíře, které je velmi náročné na chov. Rozhodnete-li se ho chovat doma, budete mu muset vyhradit dostatečný prostor. Rozpínavost těchto živočichů, pokud jde o teritorium, totiž spolu s věkem stoupá. Níže jsou uvedeny znaky společné tomuto savci, ať už je chován na svobodě nebo v zajetí.      

Tělo                                                                                                                                                      Zbarvení  je proměnlivé, často velmi nápadné, na rozdíl od jiné zvěře se v žádném případě nesnaží splynout s okolím. Nejnápadnějšími barvami září většinou jeho chocholka. Barva může přecházet od žluté přes hnědou až po červenou či zelenou. Oči bývají zarudlé,  kruhy pod očima  nejsou žádnou výjímkou. Barva je  těžko  zjistitelná, neboť u většiny  jsou  oči  překryty  spadající  chocholkou.                                                                                                                                            Stavba těla: jde o savce místně řídce ochlupeného, vybaveného končetinami, které jsou k tělu neúměrně dlouhé a  zakončeny dlouhými paznehty, neboť tento druh domácí  zvěře  zhusta   zanedbává   jejich  pravidelné  obrušování.  Typickým znakem je chůze po dvou  nazývaná   "klácení".                                                                                                                                                      Uši  přiléhají  k lebce, občas  je nutno je dočišťovat. To může provádět     dobrovolník  z  domácnosti,  nebo je možné k této činnosti donutit  puberťáka  samotného. Chovatel  se  sám  musí  rozhodnout  (dle úrovně vycvičenosti  svého zvířete) které možnosti dá  přednost.                                                                                                         

 Krmení                                                                                                                                                              Je všežravec, který občas přechází do fáze monožravce. Dle vědeckých výzkumů stráví  (ač má  na rozdíl od krávy toliko jeden žaludek) jakoukoli potravu, která  se momentálně nachází  v dosahu. Spásání potravy probíhá celodenně, prakticky nepřerušovaně. Ve fázi monožravé  se dlouhodobě živí jedním druhem potravy, např. tradičními českými brambůrky nebo hamburgery. Veškeré snahy chovatele o přikrmování zdravou výživou přicházejí nazmar a je potřeba se s touto skutečností smířit. Většina  puberťáků  má po celou dobu chovu obzvláště vysokou spotřebu prémiového  krmiva,  proto  je nutné, aby  je chovali  pouze ti,  kteří  si to mohou  finančně dovolit, případně mají  možnost  úvěru či půjčky.                                                                                          

Celková péče                                                                                                                                                  Je náchylný k depresím. Léčba a prevence spočívá v kupování značkových oblečků a obuvi,  želatinových medvídků Haribo a počítačových her, aby se nenudil.  Komunikace s ním je závislá na úrovni dosažené při výcviku (viz.Denní režim).                                                                                                            Chovatel se musí naučit řeč těla, aby byl schopen  z trhavých  pohybů hlavou, příp. ramen vyčíst nesouhlasnou reakci. Pozitivní reakce nedává chovaný puberťák v žádném případě najevo. Z našich  zkušeností  ovšem víme, že po cca  200  trhnutí  ramenním kloubem  již  většina  chovatelů  ví na čem je.                                                                                                                                             

Denní režim                                                                                                                                            Puberťáka je nutno podrobit komplexnímu výcviku. Od přírody je to tvor líný, který je schopen veškerou svou energii vynaložit na správné oddechování při spánku, resp. na změnu polohy na gauči z levého boku na pravý a naopak. Výcvik sestává z výuky jednoduchých příkazů: "Jdi do školy! Umyj si ty zuby! ..." Někteří reagují na výcvik příznivě a po pár letech jsou schopni reagovat  na cca 4 příkazy  z 20. Jiní výcviku  odolávají a osvojí si příkaz pouze jeden.        Většinou  jde  o povel  "Jdi se najíst", v menší míře "Jdi spát".                                                                                                                                                   

Komerční využití a návratnost investic                                                                                           Puberťák je domácí zvíře chované výhradně na ozdobu a nelze očekávat, že z něj vydolujete jakoukoli činnost generující přínos pro rodinu. Návratnost investic je dlouhodobá, někdy trvá i 10 let, než zjistíte zda chovaný jedinec bude schopen samostatného života. Někteří zůstávají u svých chovatelů do pozdního věku a znamenají pro ně nemalé náklady. Proto by si každý chovatel měl řádně rozmyslet, než se do chovu vůbec pustí. V případě, že si není jist, měl by si raději pořídit jiné domácí  zvíře.                                                                                                                                       Před  chovem  puberťáků jsou  varováni  zejména  kardiaci  a další osoby,  které  špatně  odolávají  stresu.                                                                                                                                                            Na  druhou stranu  je nutno  říci, že  žádné jiné  domácí  zvíře  vám  nepřilne  tolik k srdci. V tom jsou puberťáci naprosto nenahraditelní.